Anna Olson

Mus z gorzkiej czekolady


Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus z gorzkiej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225g posiekanej czekolady gorzkiej lub deserowej

5 łyżek wody

2 łyżki masła o temperaturze pokojowej

5 jajek

1 łyżka kwaskowej śmietany o temperaturze pokojowej

szczypta soli

1 łyżka cukru

 

 

Przygotowanie:


W rondlu ustawionym na małym ogniu roztopić czekoladę z wodą, mieszając, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Dolać śmietanę, wymieszać. Wlewać żółtka po jednym, mieszając delikatnie i powoli. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli. Dosypać cukier i ubić. Dodawać stopniowo do czekolady i wymieszać. Gotowy mus przelać do miski lub filiżanek. Schładzać co najmniej 3 godziny przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki czekoladowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.