Gary  Rhodes

Mus z gorzkiej czekolady i kawowa pianka


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus z gorzkiej czekolady i kawowa pianka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki mus:

225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości

4 jaja

225g miałkiego cukru

150 ml bitej śmietany



Składniki pianki:

100 ml mleka 2% tłuszczu

100 ml kremówki

2 łyżki stołowe cukru pudru

1 łyżka stołowa esencji kawowej

4 pokruszone kostki lodu



Przygotowanie musu:

Do miski pokruszyć czekoladę. Postawić na garnku z wodą, którą powinna parować, ale nie bulgotać. Miska nie może dotykać powierzchni wody. Roztop czekoladę. Do miseczki wbij żółtka. Roztrzep widelcem. Wlej do ciepłej czekolady. W drugiej misce ubij pianę z białek i cukru. Przełóż ⅓ piany do czekolady. Energicznie wymieszaj. Dodaj resztę piany z białek i ostrożnie wymieszaj. Dodaj bitą śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Przelej mus do dzbanka, żeby ułatwić sobie zadanie. Napełnij 4-6 efektowych szklanek lub pucharków. Zostaw miejsce na dolanie pianki kawowej. Wstaw do lodówki. Należy go silnie schłodzić i wyjąć na godzinę przed podaniem, żeby mus nieco zmiękł.



Przygotowanie kawowej pianki:

Do miksera wlej mleko i kremówkę. Dodaj cukier puder, esencję kawową i pokruszone kostki lodu. Miksuj, aż powstanie koktajl z pianką. Kiedy chwilę postoi w mikserze, na wierzchu pojawi się pianka. Przełóż łyżką na porcje musu i podawaj.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes za stołem, odc. 6”

powrót

Podobne przepisy

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.