Mus klonowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus klonowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jajka (żółtka i białka osobno)

50 g brązowego cukru

300 ml syropu klonowego

łyżka żelatyny w proszku (rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody)

 

Przygotowanie:

Utrzeć żółtka z brązowym cukrem w szklanej lub metalowej misce. Wlać syrop klonowy, postawić nad kąpielą wodną i podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie oblepiać łyżkę, przez ok. 15 min. Zestawić miskę i wmieszać do masy żelatynę. Odstawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić pianę z białek. Osobno ubić śmietanę. Wmieszać do sosu pianę, a następnie bitą śmietanę. Przełożyć do miski. Nakryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny. Można też nałożyć do pucharków.

powrót

Podobne przepisy

Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.