Mus klonowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus klonowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 jajka (żółtka i białka osobno)

50 g brązowego cukru

300 ml syropu klonowego

łyżka żelatyny w proszku (rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody)

 

Przygotowanie:

Utrzeć żółtka z brązowym cukrem w szklanej lub metalowej misce. Wlać syrop klonowy, postawić nad kąpielą wodną i podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie oblepiać łyżkę, przez ok. 15 min. Zestawić miskę i wmieszać do masy żelatynę. Odstawić do zupełnego wystygnięcia.
Ubić pianę z białek. Osobno ubić śmietanę. Wmieszać do sosu pianę, a następnie bitą śmietanę. Przełożyć do miski. Nakryć i schłodzić przez co najmniej 4 godziny. Można też nałożyć do pucharków.

powrót

Podobne przepisy

Waniliowy pudding z sosem truskawkowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.