Mus i sos z rokitnika

Przepis z programu Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Mus i sos z rokitnika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Mus:

100 ml soku z rokitnika

100 g cukru

2 jajka

150 ml tureckiego jogurtu

ziarenka z 1 laski wanilii

3 listki żelatyny



Sos:

200 ml soku z rokitnika

½ mango

2- 4 łyżki cukru (do smaku)

3 listki żelatyny



Przygotowanie:

Przygotuj mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Utrzyj cukier i jajka, aż się spienią. Dodaj jogurt i ziarenka wanilii. W rondlu podgrzej sok z rokitnika. Dodaj listki żelatyny. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw mieszaninę na krótką chwilę do przestygnięcia. Przelej do mieszaniny z jajek. Wymieszaj i rozlej do pucharków. Wstaw do lodówki, do stężenia.

Przygotuj sos. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i cukier na puree i wymieszaj z sokiem rokitnika, aż powstanie gładka masa. Odciśnij płatki żelatyny, żeby się pozbyć nadmiaru wody. Wrzuć do mieszaniny z mango. Zamieszaj, aż się żelatyna rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zimny sos nałóż łyżką na stężały mus.

powrót

Podobne przepisy

Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Amerykański dressing z sera pleśniowego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.