Mus i sos z rokitnika

Przepis z programu Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Mus i sos z rokitnika
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Mus:

100 ml soku z rokitnika

100 g cukru

2 jajka

150 ml tureckiego jogurtu

ziarenka z 1 laski wanilii

3 listki żelatyny



Sos:

200 ml soku z rokitnika

½ mango

2- 4 łyżki cukru (do smaku)

3 listki żelatyny



Przygotowanie:

Przygotuj mus. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Utrzyj cukier i jajka, aż się spienią. Dodaj jogurt i ziarenka wanilii. W rondlu podgrzej sok z rokitnika. Dodaj listki żelatyny. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw mieszaninę na krótką chwilę do przestygnięcia. Przelej do mieszaniny z jajek. Wymieszaj i rozlej do pucharków. Wstaw do lodówki, do stężenia.

Przygotuj sos. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Zmiksuj mango i cukier na puree i wymieszaj z sokiem rokitnika, aż powstanie gładka masa. Odciśnij płatki żelatyny, żeby się pozbyć nadmiaru wody. Wrzuć do mieszaniny z mango. Zamieszaj, aż się żelatyna rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Zimny sos nałóż łyżką na stężały mus.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Błyskawiczny krem z bananów i borówek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.