Mus czekoladowy

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

330g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

200g miękkiego masła

8 jajek

100g cukru pudru

1 pomarańcza

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Połam czekoladę na małe kawałki i wrzuć do miski. Przygotuj kąpiel wodną i włóż do niej miskę z czekoladą. Uważaj, aby woda się nie zagotowała, czekolada musi roztapiać się powoli. Do rondla wyciśnij sok z pomarańczy, wsyp 100g cukru i postaw na średnim ogniu. Kiedy zacznie się gotować wyłącz gaz i pozostaw syrop do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli w dużej misce na niezbyt sztywną pianę. Jeśli piana będzie za sztywna, mus nie wyjdzie. Do roztopionej czekolady dodaj masło oraz żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej letni syrop pomarańczowy. Wlej czekoladę do białek i delikatnie wymieszaj. Gotowy mus wstaw do lodówki na 3 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Shrikhand z truskawkami
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.