Mus czekoladowy

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

330g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)

200g miękkiego masła

8 jajek

100g cukru pudru

1 pomarańcza

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Połam czekoladę na małe kawałki i wrzuć do miski. Przygotuj kąpiel wodną i włóż do niej miskę z czekoladą. Uważaj, aby woda się nie zagotowała, czekolada musi roztapiać się powoli. Do rondla wyciśnij sok z pomarańczy, wsyp 100g cukru i postaw na średnim ogniu. Kiedy zacznie się gotować wyłącz gaz i pozostaw syrop do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli w dużej misce na niezbyt sztywną pianę. Jeśli piana będzie za sztywna, mus nie wyjdzie. Do roztopionej czekolady dodaj masło oraz żółtka i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej letni syrop pomarańczowy. Wlej czekoladę do białek i delikatnie wymieszaj. Gotowy mus wstaw do lodówki na 3 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.