Jacek Sikora

Mus czekoladowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 - 200 g gorzkiej czekolady

25 g masła

5 żółtek

60 g cukru

300 ml śmietany 30%

15 ml rumu

kilka kropel esencji rumowej

czereśnie koktajlowe

 

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, dolać rum i esencję rumową. Żółtka ubijać z cukrem na kogel-mogel (mikserem). Połączyć delikatnie masę z żółtek z gorzką czekoladą. Ubić śmietanę. Kiedy wszystko przestygnie dodać ubitą śmietanę. Nakładać masę do kieliszków lub miseczek. Mus musi postać w lodówce do zakrzepnięcia. Ozdobić bitą śmietaną i czereśnią koktajlową.


powrót

Podobne przepisy

Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy o smaku pomarańczy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.