Jacek Sikora

Mus czekoladowy


Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 - 200 g gorzkiej czekolady

25 g masła

5 żółtek

60 g cukru

300 ml śmietany 30%

15 ml rumu

kilka kropel esencji rumowej

czereśnie koktajlowe

 

Przygotowanie:

Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, dolać rum i esencję rumową. Żółtka ubijać z cukrem na kogel-mogel (mikserem). Połączyć delikatnie masę z żółtek z gorzką czekoladą. Ubić śmietanę. Kiedy wszystko przestygnie dodać ubitą śmietanę. Nakładać masę do kieliszków lub miseczek. Mus musi postać w lodówce do zakrzepnięcia. Ozdobić bitą śmietaną i czereśnią koktajlową.


powrót

Podobne przepisy

Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Sorbet z miodu pitnego z sezamowymi ciasteczkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.