Adam Chrząstowski

Mus czekoladowy z wiśniami


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

odsłon: 10627

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej

100 g cukru

3 żółtka

3 białka

40 ml wiśniówki

1,5 łyżki masła

150 g wiśni bez pestek mrożonych

50 g cukru brązowego

½ łyżeczki cukru waniliowego

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuść ½ łyżki masła, dodaj brązowy cukier i cukier waniliowy. W tym uduś wiśnie tak, by cały sok odparował i na dnie rondla powstał gęsty syrop. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść nad lustrem gorącej wody i dodaj połowę białego cukru. Odstaw by lekko przestygła i wkręć w to żółtka oraz wiśniówkę. W tym czasie ubij białka utrwalając je pozostałym białym cukrem. Wmieszaj w czekoladę najpierw 2/3 piany z białek, a gdy się połączy delikatnie wmieszaj resztę. Do pucharków nałóż warstwy musu i wiśni i odstaw do schłodzenia na ok 2 godziny.

powrót

Podobne przepisy

Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.