Mus czekoladowy z whisky

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus czekoladowy z whisky
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

170 g gorzkiej czekolady (70% kakao) połamanej na kawałki

100 ml tłustego mleka

200 ml śmietanki kremówki 36 %

30 ml płynnego miodu

60 g kakao

60 ml whisky

 

 

Przygotowanie:


Podgrzać mleko ze śmietanką, dodać czekoladę i podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać kakao i wymieszać. Dodać miód i whisky. Przelać do filiżanek, odstawić do wystudzenia i schłodzić mus w lodówce, aż stężeje. (4-6 godzin.) Wyjąć z lodówki na 10 minut przed podaniem. Polać mus ciepłym sosem kajmakowym i podawać udekorowany bitą śmietaną z wanilią, posypany kakao.

powrót

Podobne przepisy

Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z marcepanem pod kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#Gracelo

01.04.2012 23:19


warszawa

CYTUJ

witam, wyprobowalam przepis zaraz nastepnego dnia i wyszedl wspaniale. Jako moja modyfikacje dodalam 1 lyzeczke kawy dla podlkreslenia smaku czekolady.
na wierzch podalam tylko bita smietane i swieze truskawki i kawalki swiezego ananasa.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.