Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska, Kuchnia francuska

Mus czekoladowy z sosem z białej czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

35 dag ciemnej czekolady

pół litra bitej śmietany (aby obniżyć zawartość tłuszczu, można też wykorzystać jogurt, a nawet serek homogenizowany lub mieszankę tych produktów; nie należy stosować chudego, płynnego jogurtu, bo deser się nie uda)

pół łyżeczki cynamonu

5 dag orzechów pecan

2 łyżeczki kawy



Czekoladę rozpuszczamy w misce, ustawionej nad gorącą wodą. Gdy masa jest gładka, gasimy ogień. Dodajemy parę łyżeczek syropu klonowego i zostawiamy, by przestygła. Do śmietany dodajemy cynamon, posiekane orzechy i rozpuszczoną w łyżce wody kawę. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy. Jeśli czekolada będzie zbyt gorąca – rozpuści śmietanę, a jeśli za chłodna – zacznie tężeć. Przekładamy masę do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wyrównujemy wierzch. Krem wstawiamy na 4 godziny do lodówki, by stężał.



Sos:

20 dag białej czekolady

125 ml słodkiej śmietanki

5 dag pianek



Czekoladę rozpuszczamy w misce nad gorącą, ale nie gotującą się wodą. Powoli, starannie mieszając, wlewamy śmietankę. Gdy masa jest już całkiem aksamitna – dodajemy pokrojone na kawałki pianki. Gasimy ogień – pianki rozpuszczą się w gorącej czekoladzie.



Czekoladowy mus dekorujemy czerwonymi porzeczkami, oraz listkami świeżej mięty i polewamy sosem z białej czekolady.



© Jenny Bristow

powrót

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Creme carmel
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.