Marieta  Marecka

Mus czekoladowy z figami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

odsłon: 3210

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej

3 łyżki wody (45 ml)

2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego

4 duże jaja

szczypta soli

100 g fig suszonych

¼ szklanka koniaku

½ szklanki wody

Do podania:

150 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

kakao

 

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy i łączymy czekoladę, wodę i likier. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie kroimy drobno figi, podlewamy je koniakiem i wodą i wstawiamy w małym rondelku na gaz. Podgrzewamy do czasu, aż figi zaczną się rozpadać. Miksujemy je blenderem na pastę i odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i łączymy dokładnie. Następnie dodajemy ⅓ piany do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, jak masa się rozluźni, dodajemy partiami kolejne porcje białek.
Na dno szklanych naczynek kładziemy pastę z fig, oblewamy ją musem czekoladowym, przykrywamy każdy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Podajemy z ubitą śmietanką posypaną kakao. Mus może stać w lodówce do 3 dni.

powrót

Podobne przepisy

Pudding ryżowy z kardamonem i śliwkami
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Owocowe „jedz i pij”
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.