Marieta  Marecka

Mus czekoladowy z figami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki

odsłon: 3917

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej

3 łyżki wody (45 ml)

2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego

4 duże jaja

szczypta soli

100 g fig suszonych

¼ szklanka koniaku

½ szklanki wody

Do podania:

150 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru

kakao

 

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy i łączymy czekoladę, wodę i likier. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie kroimy drobno figi, podlewamy je koniakiem i wodą i wstawiamy w małym rondelku na gaz. Podgrzewamy do czasu, aż figi zaczną się rozpadać. Miksujemy je blenderem na pastę i odstawiamy do wystudzenia.
Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli, żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i łączymy dokładnie. Następnie dodajemy ⅓ piany do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, jak masa się rozluźni, dodajemy partiami kolejne porcje białek.
Na dno szklanych naczynek kładziemy pastę z fig, oblewamy ją musem czekoladowym, przykrywamy każdy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny.
Podajemy z ubitą śmietanką posypaną kakao. Mus może stać w lodówce do 3 dni.

powrót

Podobne przepisy

Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.