Donna Dooher

Mus czekoladowy w czekoladowych opaskach


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus czekoladowy w czekoladowych opaskach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
MUS CZEKOLADOWY

170 g roztopionej ciemnej czekolady na opaski

115 g roztopionej ciemnej czekolady

2 łyżki stołowe (30 ml) wody

¼ szklanki (60 ml) cukru

2 jajka, żółtka oddzielone od białek

3 łyżki stołowe (45 ml) ciepłej kawy z ekspresu

2 łyżki stołowe (30 ml) likieru Grand Marnier

1 szklanki (250 ml) 35% śmietany





Przygotowanie

Taśmę z octanowego plastiku pociąć na 25-cio centymetrowej długości kawałki. Ułożyć na płaskiej powierzchni i za pomocą łopatki posmarować równomiernie 30 gramami roztopionej czekolady. Postawić na boku, uformować na kształt łzy czekoladą do wnętrza i skleić końce. Ustawić na wyłożonej pergaminem tacy i schłodzić w lodówce, aż czekolada zastygnie. W rondelku rozpuścić cukier w wodzie i gotować 5 min., aż powstanie syrop. Lekko przestudzić. Ubić żółtka z syropem, aż będą jasne i puszyste. Wymieszać z kawą, likierem i roztopioną czekoladą. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z czekoladową masą. Ubić śmietanę i ostrożnie połączyć z musem. Napełnić musem czekoladowe „opaski”, przykryć i wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przełożyć na talerze, usunąć plastikową taśmę. Podawać natychmiast.





CZEKOLADOWA OPASKA

140 g roztopionej ciemnej czekolady





Przygotowanie

Uciąć kawałek taśmy z octanowego plastiku wystarczająco długi, by go owinąć wokół tortu. Ułożyć na płaskiej powierzchni i za pomocą łopatki posmarować równomiernie roztopioną czekoladą. Ostrożnie podnieść i owinąć wokół tortu, przyklejając czekoladę do ciasta. Schłodzić w lodówce, aż czekolada stężeje, a następnie ostrożnie usunąć plastik.





@ Donna Dooher





powrót

Podobne przepisy

Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.