Marieta  Marecka

Mus czekoladowy Marii


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 250

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g czekolady gorzkiej wysokiej jakości

300 g masła

150 g drobnego cukru

150 g mielonych migdałów

6 jaj

szczypta soli

 

Do podania:

ubita śmietana

 

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Do rozpuszczonej, przestudzonej czekolady wsypujemy cukier i dodajemy żółtka dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy mielone migdały, dokładnie mieszamy.
Jak już lekko przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Najlepiej białka dodawać partiami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, masę czekoladową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy ok. 25 minut. Podajemy dobrze schłodzone, np. z porcją ubitej śmietanki kremówki.

powrót

Podobne przepisy

Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.