Marieta  Marecka

Mus czekoladowy Marii


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1609

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g czekolady gorzkiej wysokiej jakości

300 g masła

150 g drobnego cukru

150 g mielonych migdałów

6 jaj

szczypta soli

 

Do podania:

ubita śmietana

 

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Do rozpuszczonej, przestudzonej czekolady wsypujemy cukier i dodajemy żółtka dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy mielone migdały, dokładnie mieszamy.
Jak już lekko przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Najlepiej białka dodawać partiami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, masę czekoladową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy ok. 25 minut. Podajemy dobrze schłodzone, np. z porcją ubitej śmietanki kremówki.

powrót

Podobne przepisy

Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Pieczone jabłka w imbirowej sukni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.