Marieta  Marecka

Mus czekoladowy Marii


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 963

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g czekolady gorzkiej wysokiej jakości

300 g masła

150 g drobnego cukru

150 g mielonych migdałów

6 jaj

szczypta soli

 

Do podania:

ubita śmietana

 

Przygotowanie:

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Do rozpuszczonej, przestudzonej czekolady wsypujemy cukier i dodajemy żółtka dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy mielone migdały, dokładnie mieszamy.
Jak już lekko przestygnie, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Najlepiej białka dodawać partiami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, masę czekoladową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy ok. 25 minut. Podajemy dobrze schłodzone, np. z porcją ubitej śmietanki kremówki.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nice z karmelem na kremie waniliowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.