Janella  Purcell

Mus czekoladowo-migdałowy


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Mus czekoladowo-migdałowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/3 filiżanki mąki ryżowej

1 ½ filiżanki mleczka migdałowego

nasiona z jednej laski wanilii

¾ łyżeczki agaru

3 łyżki kakao

1/3 filiżanki melasy z szarańczynem (karobem)

2 łyżeczki skórki z pomarańczy albo ½ łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy

 

 

Przygotowanie:


Mąkę przesiać do rondelka. Dolać mleczko migdałowe. Wymieszać. Dołożyć nasiona wanilii. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Agar agar zalać filiżanką wody. Gotować, aż się rozpuści. Dolać mieszankę do mąki z mleczkiem. Dokładnie wymieszać. Z kakao, melasy i wody pomarańczowej zrobić gładką pastę. Przełożyć ją do naczynia z mąką i mleczkiem. Wymieszać. Lekko przestudzić. Przelać do niewielkich naczyń i wstawić do lodówki. Mus jest gotowy po ostudzeniu. Przybrać skórką pomarańczową i startą czekoladą.

powrót

Podobne przepisy

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.