Jacek Sikora

Mus czarno-biały


Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mus czarno-biały
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 żółtka

150 g cukru

100 ml (kawy)

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżki brandy

2 łyżeczki żelatyny (namoczonej w 1 łyżce wody)

Składniki białej masy

4 białka

½ łyżeczki soli

100 g cukru

cytryna

3 krople esencji pomarańczowej

2 łyżeczki żelatyny (namoczonej w 1 łyżce wody)

250 ml śmietany 36%

ziarenka kawy do ozdoby

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i kawą rozpuszczalną. W gorącej kawie rozpuść żelatynę. Dolej do niej alkohol. Teraz wlać gorącą kawę do kogla-mogla małym strumieniem stale mieszając. Wstawić miskę do rondla z gotującą się wodą. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje. Teraz stale mieszając schłodzić krem wkładając miskę do większej wypełnionej lodem. Białka ubić z dodatkiem soli. Gdy zrobi się z nich miękka piana dosypać cukier nie przestając jej ubijać. Przenieś miskę nad rondel z gotującą się wodą, aż utworzy się beza. Należy uważać, aby nie przebić piany bo będzie mieć gruzełkowatą strukturę. Gdy jest jeszcze gorąca dodać do niej żelatynę. Ostudzić naczynie z bezą w większej misce z lodem. Śmietanę ubić i wymieszać z letnią bezą, skórką otartą z cytryny oraz esencją pomarańczową. Napełnić wysokie kieliszki na przemiennie kremami, zanim całkowicie zastygną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Ozdobić ziarnami kawy.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Czekoladowy pudding chlebowo-maślany
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.