Anna Olson

Mus cytrusowy


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mus cytrusowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Mus

1/3 szklanki soku z cytryny

1/3 szklanki soku z limonki

2 łyżeczki skórki startej z cytryny

2 łyżeczki skórki startej z limonki

2/3 szklanki śmietany kremówki 36%

6 żółtek

4 łyżki cukru

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 ½ łyżki żelatyny w proszku

3 łyżki wody



Beza

1 szklanka cukru

¼ szklanki wody

6 białek



Paski skórki z limonki do dekoracji



Przygotowanie

Kwadratową foremkę o boku 23 cm wyłożyć folią plastikową tak, by brzegi folii zwisały poza krawędzie formy.



Przygotowanie musu

Umieścić w rondlu sok i skórkę z cytryny i limonki, dodać śmietanę, wymieszać i doprowadzić niemal do wrzenia. W miseczce wymieszać żelatynę z wodą i odstawić, by napęczniała. Umieścić w misce żółtka, cukier i skrobię i dobrze wymieszać trzepaczką. Cały czas mieszając trzepaczką, wlać powoli gorącą śmietanę do masy żółtkowej. Całość przelać z powrotem do rondla i postawić na średnim gazie. Podgrzewać ok. 2 – 3 minut, cały czas mieszając, aż masa stanie się lśniąca i gęsta (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia i przecedzić przez sito. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać trzepaczką. Odstawić na bok, by masa ostygła do temperatury pokojowej.



Przygtowanie bezy

Umieścić w rondlu cukier i wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować na dużym ogniu ok. 3 minut, aż syrop będzie miał temperaturę 115°C. Ubić białka na niezbyt sztywną pianę. Cały czas ubijając, wlać syrop po ściance miski. Ubijać na średnich obrotach, dopóki beza nie ostygnie do temperatury pokojowej. Wlać do bezy 1/3 masy żółtkowej z żelatyną i delikatnie wymieszać trzepaczką. Dodać resztę masy żółtkowej i delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką. Przełożyć mus do przygotowanej foremki i wyrównać wierzch. Zawinąć brzegi folii i przykryć mus. Wstawić do lodówki i chłodzić ok. 4 godzin, dopóki nie stężeje. Przed podaniem wyłożyć mus na deskę i usunąć folię. Pokroić na porcje i rozłożyć na talerzykach. Na wierzch położyć po łyżce sałatki owocowej i udekorować paskiem skórki z limonki.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#mła

03.01.2012 16:29


bogatynia

CYTUJ

Super, tego szukałam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.