Jacek Sikora

Murzynek


Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Murzynek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g cukru

15 g kakao (2 łyżki)

0,5 kg mąki pszennej

100 g (1/2 kostki) masła

4 łyżeczki proszku do pieczenia

30 g skórki pomarańczowej

30 g orzechów włoskich (1 garść)

30 g rodzynek (1 garść)

0,5 l mleka (2 szklanki)

polewa czekoladowa 1-2 opakowania

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie mąkę, cukier, sodę i kakao. Dodaj pozostałe składniki. Ponownie wymieszaj całość bardzo dokładnie (najlepiej mikserem) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W wydaniu bardziej luksusowym możesz dorzucić jeszcze garść rodzynek, posiekanych orzechów lub innych bakalii (rozmieszaj równomiernie z resztą masy). Ciasto wylej na formę posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec w 200°C około godziny.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.