Marieta  Marecka

Murzynek w czekoladzie


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 25370

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

125 g masła

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej tortowej

1,5 szklanki cukru

1 szklanka mleka

5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej instant

1 łyżeczka sody oczyszczonej

5 łyżeczek kakao (lub więcej)

szczypta soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

polewa:

120 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki kremówki

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cynamon, sodę i przyprawę do piernika – przesiewamy i odstawiamy. Do rondelka z grubym dnem wkładamy masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao i kawę. Na małym ogniu, często mieszając, rozpuszczamy i łączymy składniki. Lekko zagotowujemy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestygnięcia dodają szczyptę soli. Mąkę przesiewamy z sodą. Oddzielamy żółtka od białek. Do przestudzonej masy kakaowej wsypujemy mąkę i ucieramy mikserem, dodajemy powidła i ucieramy łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i przygotowujemy formę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy mąką/kaszą manną/bułką tartą. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, wszystko razem dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodając mąkę ziemniaczaną. Delikatnie i stopniowo łączymy z masą kakaową. Na początek dając ok. 1/3 ilości piany, żeby masę rozluźnić, a później resztę. Wylewamy do formy i pieczemy ok. 45 minut do „suchego patyczka”. W tym czasie przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, ściągamy z gazu, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy aż do rozpuszczenia się składników i ładnego połączenia. Polewamy nią wystudzone ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.01)tort migdałowy z owocami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Inis1984

postów: 4

26.04.2014 13:10

CYTUJ

Chciałam zauważyć, że powyższy przepis zawiera błędy w porównaniu do przepisu z programu. W przepisie z programu nie występuje cynamon i przyprawa do piernika.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.