Tomasz Jakubiak

Mule z jałowcową w pomidorach z ziemniakami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

odsłon: 872

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Mule:

1 kg świeżych muli

pęto kiełbasy jałowcowej

zielona papryka pepperoni

czerwona papryka chilli

żółta papryka chilli

główka czosnku

ziarna kolendry

4 pomidory

cebula szalotka

5 młodych ziemniaków

pół główki kopru włoskiego

oliwa

sól

Grzanki:

bagietka

łyżka masła

główka czosnku

tymianek

natka pietruszki

estragon

kolendra

 

Przygotowanie:

Umyj mule i przełóż je do miski. Te, które są otwarte, wyrzuć do kosza, bo są zepsute.
Kiełbasę, papryczki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę.
Młode ziemniaki pokrój w talarki.
Główkę czosnku przekrój na pół.
Na patelnię wlej oliwę, wrzuć ziemniak, kiełbasę i papryczki. Następnie połóż na patelni połówki czosnku, gdy czosnek się przyrumieni i odda swój aromat, zabierz go z patelni. Dodaj pomidory i fenkuł. Całość przypraw ziarnami kolendry i solą.
Wrzuć mule i gotuj je pod przykryciem do momentu, aż się otworzą.
Przygotuj grzanki. Na patelnię wlej oliwę i dodaj łyżkę masła. Włóż połowę główki czosnku. Dodaj tymianek, natkę pietruszki, estragon i gałązkę kolendry. Bagietkę pokrój w grzanki i przysmaż z ziołami na patelni.

powrót

Podobne przepisy

Krokiety z ogonkiem
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.