David Gaboriaud

Mule w mleku kokosowym z ryżem basmati i warzywami stir fry


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 531

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg świeżych muli

1 szklanka białego wytrawnego wina

200 g ryżu basmati

liście i łodygi kolendry, drobno posiekane

szczypiorek drobno posiekany

1 łyżeczka kminku

groszek cukrowy

1 marchewka pokrojona w julienne

1 zielona papryka pokrojona w julienne

Sos:

1 papryczka chilli drobno posiekana

1 kawałek trawy cytrynowej, drobno posiekany

2 ząbki czosnku, starte

kawałek imbiru grubości palca, starty

mleko kokosowe

1 łyżka oleju ryżowego

sól

Przygotowanie:

Sos: w moździerzu rozbij papryczkę i trawę cytrynową, dodaj imbir i czosnek. Wlej olej i dopraw
solą. Wymieszaj i odstaw.
Ugotuj mule w garnku z białym winem, na koniec dodaj łodygi kolendry i
szczypiorek, wymieszaj i odstaw.
Warzywa stir fry: na mocno rozgrzanej patelni podsmaż marchewkę, paprykę i groszek
cukrowy, dopraw solą i odstaw.
Na suchej patelni upraż kminek, dodaj ugotowany ryż i łyżkę oleju ryżowego.
Wymieszaj wszystko i podsmażaj przez minutę.
Na gorącej patelni podsmażaj sos przez 30 sekund, dolej mleko kokosowe,
wymieszaj z sosem i gotuj chwilę.
Po ugotowaniu przelej do miski. Dodaj mule, udekoruj kolendrą.
Na osobnym talerzu ułóż ryż z kminkiem, na wierzchu połóż warzywa.

powrót

Podobne przepisy

Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Małże i pici
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 9)
trudność:
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia nowozelandzka (maoryska)
Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Drabinki z krewetek i papryczek jalapeno
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza

skomentuj przepis

marks

postów: 3

25.09.2015 13:33

CYTUJ

Dość odważne połączenie, ale pewnie przetestuje ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.