David Gaboriaud

Mule w białym winie


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 272

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g świeżych muli, oczyszczonych

1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę

1 łodyga selera naciowego, cienko pokrojona

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

pół cebuli, drobno posiekanej

3 pomidory, pokrojone w kostkę

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 pęczek natki pietruszki

liście z selera naciowego

oliwa z oliwek

1 bagietka

sól i pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

Na dużej i głębokiej patelni, na 3 łyżkach oliwy podsmaż marchewkę, seler, czosnek oraz cebulę. Po upływie około 3 minut dodaj pomidory i duś do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Następnie wlej białe wino i doprowadź całość do wrzenia. Na sam koniec dodaj mule, przykryj patelnię pokrywką i gotuj 3 minuty.
W międzyczasie posiekaj bardzo drobno natkę pietruszki i zerwij kilka liści selera naciowego do dekoracji.
Wstrząśnij energicznie patelnią tak, aby smaki dobrze się wymieszały.
Zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy wszystkie mule są otwarte. Zamknięte mule wyrzuć.
Dodaj natkę pietruszki oraz listki selera naciowego.
Podawaj od razu ze świeżą, chrupiącą bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Kalmary na czerwonej soczewicy
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.