David Gaboriaud

Mule w białym winie


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

odsłon: 409

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g świeżych muli, oczyszczonych

1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę

1 łodyga selera naciowego, cienko pokrojona

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

pół cebuli, drobno posiekanej

3 pomidory, pokrojone w kostkę

1 szklanka białego wytrawnego wina

1 pęczek natki pietruszki

liście z selera naciowego

oliwa z oliwek

1 bagietka

sól i pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

Na dużej i głębokiej patelni, na 3 łyżkach oliwy podsmaż marchewkę, seler, czosnek oraz cebulę. Po upływie około 3 minut dodaj pomidory i duś do momentu, aż zaczną się rozpadać.
Następnie wlej białe wino i doprowadź całość do wrzenia. Na sam koniec dodaj mule, przykryj patelnię pokrywką i gotuj 3 minuty.
W międzyczasie posiekaj bardzo drobno natkę pietruszki i zerwij kilka liści selera naciowego do dekoracji.
Wstrząśnij energicznie patelnią tak, aby smaki dobrze się wymieszały.
Zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy wszystkie mule są otwarte. Zamknięte mule wyrzuć.
Dodaj natkę pietruszki oraz listki selera naciowego.
Podawaj od razu ze świeżą, chrupiącą bagietką.

powrót

Podobne przepisy

Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krewetki na ostro
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.