Agnieszka Kręglicka

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym


Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250g mrożonych muli bez skorup

0,5 szklanki mąki

1 jajko

woda gazowana

Sos

1/2 szklanki oliwy

sok z 1 cytryny

3 łyżki natki pietruszki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Mule rozmrozić i osuszyć. Zmiksować mąkę z jajkiem i dolać tyle wody gazowanej, by powstało rzadkie ciasto naleśnikowe. Osuszone mule zanurzać w cieście, wyjmować i pojedynczo wrzucać do gorącego oleju. Wyjmować lekko rumiane łyżką cedzakową i osuszać na papierze kuchennym.
W malakserze zmiksować wszystkie składniki sosu. Dosmakować. Gorące mule podawać z zimnym sosem.

powrót

Podobne przepisy

Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

17.10.2016 08:42

CYTUJ

mmm brzmi interesująco, zastawiam się czy mogę użyć mąki krupczatki z Polskich Młynów ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.