Si King

Mule po belgijsku


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

Mule po belgijsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg muli (omułków)

50 g masła

3 duże posiekane szalotki

2 gałązki selera naciowego

drobno pokrojone

1 por

drobno pokrojony

2 listki laurowe

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 gałązka świeżego tymianku

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

300 ml białego wytrawnego wina

200 ml śmietany kremówki

 

 

Przygotowanie:


Omułki wypłukać pod zimną bieżącą wodą, wyszorować muszle i usunąć z każdego omułka bisior. Odrzucić te, które po dotknięciu się nie zamykają. W rondlu stopić masło, dodać szalotki, seler, por i listki laurowe, podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Włożyć omułki i połowę pietruszki oraz tymianek, posypać pieprzem, wymieszać, potrząsając rondlem. Wlać wino, zagotować, a następnie gotować pod przykrywką przez 3 minuty. Mule są gotowe, kiedy się pootwierają. Omułki, które się nie otworzyły, usunąć. Wlać śmietanę i wymieszać. Podawać w dużych miseczkach, posypane pozostałą natką.

powrót

Podobne przepisy

Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.