Muffiny z jagodami

Przepis z programu Martha piecze (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Muffiny z jagodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

85 gramów masła plus masło do posmarowania formy

3 miarki plus 2 łyżki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 ¼ miarki cukru granulowanego

1 duże jajko plus 2 duże żółtka

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 miarka mleka

2 miarki świeżych jagód

granulowany cukier i otarta gałka muszkatołowa do posypania

lub

kruszonka (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik doi 190 stopni C. Wyłożyć formy na 12 muffinów papierowymi foremkami. Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mikserem na średnich obrotach utrzeć masło z cukrem granulowanym na puszystą masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera. Dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Zacząć i zakończyć mąką. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać ciasto rękoma. Równomiernie napełnić ciastem foremki. Obficie posypać cukrem lub kruszonką. Piec muffiny aż zyskają złocisty odcień, około 30 minut. Studzić w formie przez 15 minut. Później wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.