Tomasz Jakubiak

Muffiny serowe z sałatką z pomidorów


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 69

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

suche:

szklanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżka cukru brązowego

składniki mokre:

0,5 kostki roztopionego masła

0,5 szkl. maślanki

2 jajka

masa serowa:

jajko

200 g twarogu

garść sera żółtego

laska wanilii

sałatka:

pomidor żółty

pomidor malinowy

pomidor czarny

cebula

garść rukwi wodnej

szczypta soli

szczypta pieprzu

garść drylowanych wiśni

garść winogrona

Przygotowanie:

Połącz w misce suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wymieszaj.
W drugiej misce połącz mokre składniki: masło, maślankę i jajka.
Następnie przesyp mokre składniki do suchych i połącz je, dokładnie mieszając.
Zrób masę serową. Do miski włóż twaróg, starty ser żółty, jajko i wanilię. Dokładnie wymieszaj.
Do foremek nakładaj kolejno: ciasto muffinkowe, masę serową i znowu ciasto muffinkowe. Foremki napełnij do ¾ pojemności.
Muffiny piecz 15 minut w 180 stopniach.
Przygotuj sałatkę. Do miski wrzuć pokrojone pomidory, cebulę i winogrona. Dodaj rukiew i wiśnie. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dakos pieczone z ciecierzycą, pomidorami i fetą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.