Marieta  Marecka

Muffiny bananowo-kakaowe z kawałkami czekolady


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Muffiny bananowo-kakaowe z kawałkami czekolady
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 3
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

na ok. 14-16 muffinek:

4 banany

1 jajo

0,5 szklanki oleju

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

4 łyżki jogurtu (nie ma obowiązku, ja dodaję głównie jeśli zmieniam połowę bananów na jabłka)

2-3 garście pokrojonej czekolady lub chocolate chips

2 łyżki kakao

0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Banany, jogurt i olej miksujemy blenderem, dodajemy całe jajo i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, proszek, sodę, cukier, kakao i kawałki czekolady wrzucamy do drugiej miski i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim ruchem, niezbyt dokładnie łączymy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wlewamy ciasto do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Powrót do czarnego lasu
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

21.11.2016 09:00

CYTUJ

muffiny <3 uwielbiam, bardzo lubię robić z mąki tortowej szymanowskie z Polskich Młynów ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.