Paul Merret

Muffinki żurawinowo—jagodowe


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Muffinki żurawinowo—jagodowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g mąki

100 g płatków owsianych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g drobnego cukru

200 ml naturalnego jogurtu

200 ml mleka

2 duże jajka

150 g masła

300 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich

100 g suszonych żurawin

cukier demerara do posypania

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Powstawiać papierowe foremki do otworów w formie muffinowej. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia oraz cukier. Stopić masło na małym ogniu. Roztrzepać jogurt, mleko, jajka i masło w osobnej misce, a następnie wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać jagody i żurawiny, lekko wymieszać. Nakładać ciasto do papierowych foremek do ¾ ich wysokości. Wstawić do piekarnika na 10 minut. Po 10 minutach wysunąć formę z piekarnika i posypać muffinki cukrem demerara. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15 minut, aż muffinki urosną i nabiorą złotawej barwy. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika, póki ciepłe.

powrót

Podobne przepisy

Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.