Anna Olson

Muffinki z sałatką krewetkową


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Muffinki z sałatką krewetkową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 36 mini mufinek



Mufinki

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

¼ szklanki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli selerowej

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

1 szklanka maślanki

1 jajko

5 łyżek oleju roślinnego



Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 190°C i natłuść wnętrza trzech form na mini mufinki (w sumie 36). Wsyp do miski mąkę kukurydzianą, pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól selerową. Wmieszaj szczypiorek i kolendrę. W osobnej misce zmiksuj maślankę z olejem. Wlej płyn do miski z sypkimi składnikami i przemieszaj, aż się połączą (nie mieszaj za długo!). Rozdziel ciasto między foremki na muffinki. Piecz muffinki do momentu, gdy patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu (ok. 8 min). Odstaw muffinki do ostudzenia na 10 min w foremkach, a następnie wyjmij je z foremek i zaczekaj, aż zupełnie ostygną.



Sałatka krewetkowa

1 kolba oczyszczonej z liści i ugotowanej kukurydzy

¾ szklanki pokrojonego w drobną kostkę awokado (około 1 szt.)

1 łyżka świeżego soku z limonki

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

450 g mrożonych ugotowanych małych krewetek, rozmrożonych i posiekanych

1 ½ łyżki posiekanej świeżej kolendry

sól i pieprz



Przygotowanie

Upiecz kukurydzę na grillu, aż się lekko zrumieni ze wszystkich stron i będzie szklista. Ostudź i okrój nasiona do miski. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i dopraw do smaku. Odetnij „wieczka” z muffinek i nałóż do każdej porcję sałatki krewetkowej. Nakryj muffinki z powrotem czapeczkami z ciasta i podawaj.



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Złociste cebulki
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Omlety ziołowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.