James  Martin

Muffinki z jabłkami i toffi


Przepis z programu Słodki James (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Muffinki z jabłkami i toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 jajka

lekko roztrzepane

80 g drobnego cukru

240 ml mleka

100 g stopionego masła

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

szczypta cynamonu w proszku

2 słodkie jabłka

obrane

bez gniazd nasiennych

drobno posiekane

200 g toffi

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż blachę na 12 mufinek papierowymi papilotkami. Wymieszaj w dużej misce jajka, cukier, mleko i stopione masło. Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon i dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj posiekane jabłka i lekko przemieszaj. Biorąc połowę masy, wypełnij każdą z foremek do ¼ objętości i dodaj na wierzch po kilka kawałków toffi. Rozłóż drugą połowę ciasta tak, by wypełniało foremki tylko do połowy. Piecz 30-35 minut, aż muffinki dobrze wyrosną i zezłocą się. Przełóż je na metalową kratkę, żeby ostygły. Podawaj na ciepło lub na zimno.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.