Katia Roman-Trzaska

Muffinki malinowe


Przepis z programu Little Chef (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Muffinki

odsłon: 17321

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

szczypta soli

2/3 szklanki maślanki

2 duże jajka

85 g masła

1 i ½ łyżeczki aromatu waniliowego

170 g malin

 

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Wyłóż formę do ciasteczek specjalnymi papierkami lub posmaruj formę masłem. Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Roztop masło. Dodaj do roztopionego masła maślankę i odstaw na ok. 2 min. Przelej masło z maślanką do miski, dodaj jajka i aromat waniliowy, wymieszaj. W misce z suchymi składnikami zrób ręką dołek i wlej do niego mokre składniki. Mieszaj delikatnie, tylko do momentu aż mąka zostanie połączona. Delikatnie dodaj maliny. Przełóż ciasto do przygotowanych foremek. Pamiętaj, by rozłożyć taką samą ilośc masy do każdej foremki. Piecz ok. 18 - 20 minut, dopóki ciasteczka nie wyrosną i nie staną się złoto-brązowe, a patyczek włożony w środek będzie wychodził czysty. Poproś, by dorosły wyjął ciasteczka z piekarnika. Poczekaj jeszcze 5 minut, aż trochę ostygną.

powrót

Podobne przepisy

Muffinki czekoladowo–miodowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Babeczki pomidorowe z lukrem piernikowym
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Muffinki
Tarta gruszkowo-czekoladowa
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.