Anna Olson

Muffinki kukurydziane


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Muffinki kukurydziane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/3 szklanki maślanki

1/3 szklanki oleju roślinnego

2 duże jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki

1 szklanka grysiku kukurydzianego

1 szklanka mąki

2 łyżeczki drobno otartej skórki z limonki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC i natłuścić foremki do mufinek.
Wymieszać maślankę, olej, jajka, cukier i sok z limonki za pomocą trzepaczki. W drugiej misce zmieszać grysik, mąkę, skórkę limonki, sodę i sól. Dodać do maślankowej mieszaniny i wymieszać, żeby składniki się połączyły (ciasto będzie płynne). Przelać albo nałożyć łyżką ciasto do ¾ wysokości foremek. Piec 15 – 18 min, aż szczyty mufinek się zezłocą, a ciasto będzie sprężyste.
Ostudzić przez 5 min. i wyjąć z foremek.

powrót

Podobne przepisy

Cytrynowe ciasteczka z galaretką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.