Anna Olson

Muffinki kukurydziane


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Muffinki kukurydziane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 1/3 szklanki maślanki

1/3 szklanki oleju roślinnego

2 duże jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki

1 szklanka grysiku kukurydzianego

1 szklanka mąki

2 łyżeczki drobno otartej skórki z limonki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190ºC i natłuścić foremki do mufinek.
Wymieszać maślankę, olej, jajka, cukier i sok z limonki za pomocą trzepaczki. W drugiej misce zmieszać grysik, mąkę, skórkę limonki, sodę i sól. Dodać do maślankowej mieszaniny i wymieszać, żeby składniki się połączyły (ciasto będzie płynne). Przelać albo nałożyć łyżką ciasto do ¾ wysokości foremek. Piec 15 – 18 min, aż szczyty mufinek się zezłocą, a ciasto będzie sprężyste.
Ostudzić przez 5 min. i wyjąć z foremek.

powrót

Podobne przepisy

Prosty placek czereśniowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort koliber
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.