Delia  Smith

Muffinki, czyli amerykańskie babeczki


Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

5 dag masła

1 duże jajko

4 dag drobnego cukru

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

pół łyżeczki cynamonu

120 ml mleka

7 dag mąki razowej

7 dag mąki zwykłej

pół łyżki proszku do pieczenia

ćwierć łyżeczki soli

10 dag pozbawionych pestek i drobno pokrojonych moreli

3 dag lekko uprażonych orzechów pecan

 

 

Przygotowanie:


Do dużej miski wlewamy roztopione masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i cynamon. Wlewamy mleko i mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W sitku pozostają otręby z razowej mąki – wsypujemy je do ciasta. Jeśli jej nie lubicie – zamieńcie ją na zwykłą. Delikatnie mieszamy łyżką. Masa powinna być niejednolita i z grudkami. Gdy mąka połączy się z masą jajeczną – dodajemy morele i orzechy (można je zastąpić dowolnymi owocami lub orzechami). Jeszcze raz mieszamy. Do foremek nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta – powinny być prawie pełne, ale nie może go być za dużo, bo mufinki rosną. Najlepiej, gdyby kształtem przypominały korek od szampana. Babeczki pieczemy 20 – 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.