Delia  Smith

Muffinki, czyli amerykańskie babeczki


Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

 

5 dag masła

1 duże jajko

4 dag drobnego cukru

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

pół łyżeczki cynamonu

120 ml mleka

7 dag mąki razowej

7 dag mąki zwykłej

pół łyżki proszku do pieczenia

ćwierć łyżeczki soli

10 dag pozbawionych pestek i drobno pokrojonych moreli

3 dag lekko uprażonych orzechów pecan

 

 

Przygotowanie:


Do dużej miski wlewamy roztopione masło, wbijamy jajko, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i cynamon. Wlewamy mleko i mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. W sitku pozostają otręby z razowej mąki – wsypujemy je do ciasta. Jeśli jej nie lubicie – zamieńcie ją na zwykłą. Delikatnie mieszamy łyżką. Masa powinna być niejednolita i z grudkami. Gdy mąka połączy się z masą jajeczną – dodajemy morele i orzechy (można je zastąpić dowolnymi owocami lub orzechami). Jeszcze raz mieszamy. Do foremek nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta – powinny być prawie pełne, ale nie może go być za dużo, bo mufinki rosną. Najlepiej, gdyby kształtem przypominały korek od szampana. Babeczki pieczemy 20 – 25 minut w 200 stopniach Celsjusza.

powrót

Podobne przepisy

Tarta tatin z czerwonej cebuli z tymiankiem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Tarta kajmakowa Chrissie
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.