Muffinki czekoladowo–miodowe

Muffinki czekoladowo–miodowe
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Muffinki

Składniki:

  • 100 g włoskich orzechów
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 80 g rodzynek
  • 140 g masła
  • 190 g jasnego brązowego cukru
  • 200 g miód
  • 3 jajka
  • 200 g mąki luksusowej
  • 140 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 ml maślanki
  • 200 ml śmietanki 12%

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Foremkę na muffinki posmaruj masłem i obsyp mąką. Czekoladę ciemną i białą oraz orzechy posiekaj na kawałki wielkości rodzynek. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajka i miód. Przesiej mąkę luksusową, tortową, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz sól. Do suchych składników dodawaj w trzech rzutach masę maślaną na przemian z maślanką ze śmietanką. Na końcu dodaj posiekane orzechy, czekoladę ciemną i białą oraz rodzynki. Napełnij foremki do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 200 stopni C około 30 minut. Można sprawdzić czy muffinki są upieczone, naciskając je po środku. Powinny być sprężyste. Wyjmij je z foremek jak tylko lekko ostygną.


© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA