Donna Dooher

Mrożony suflet z grand marnier


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mrożony suflet z grand marnier
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Mrożony suflet

2 łyżki stołowe (30 ml) masła

2 ½ szklanki (625 ml) kremówki

1 szklanka (250 ml) cukru

3 łyżki stołowe (45 ml) wody

8 żółtek

1 ½ łyżki stołowej (22 ml) likieru Grand Marnier

2 łyżeczki (10 ml) tartej skórki z pomarańczy



Przygotowanie

Kokilki owinąć kołnierzem z pergaminu lub folii aluminiowej na wysokość ok. 3 cm powyżej krawędzi naczyń. Kołnierze skleić odrobiną masła. Kokilki wstawić do lodówki, by się schłodziły. Ubić śmietanę. Wstawić do lodówki. W dużym rondlu o grubym dnie gotować cukier z wodą 3 minuty, aż osiągnie 118 –120 stopni C. Ubijając żółtka na wysokich obrotach, dodać trochę gorącego syropu. Zmniejszyć obroty do średnich i powoli, równym strumieniem wlewać resztę syropu. Ubijać 5 – 8 minut, aż masa zgęstnieje i przestygnie. Dodać likier oraz skórkę pomarańczową i wymieszać łyżką. Starannie wymieszać z ¼ bitej śmietany, a następnie połączyć z pozostałą. Nałożyć do kokilek, napełniając do 10 mm powyżej krawędzi naczyń. Schłodzić 2 godziny, aż krem stężeje. Usunąć kołnierze i podać.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Semifreddo czekoladowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.