Anna Olson

Mrożony mus nugatowy z owocami tropikalnymi


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Mrożony mus nugatowy z owocami tropikalnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pralinki

½ szklanki cukru

2 łyżki wody

½ szklanki orzechów laskowych



Mrożony mus nugatowy

5 żółtek

2/3 szklanki + 1/3 szklanki cukru

6 łyżek wody

1 ¼ szklanki śmietany kremówki

białko z 2 jaj

1 łyżka soku ananasowego

½ szklanki kandyzowanego ananasa pokrojonego w kostkę

½ szklanki kandyzowanej papai pokrojonej w kostkę

¼ szklanki kandyzowanego mango pokrojonego w kostkę

¼ szklanki słodzonych wiórków kokosowych



Pralinki

Prażyć orzechy laskowe przez 8 minut na blasze w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Uprażone orzechy włożyć do durszlaka. Turlać je ręką, aż większość skórek wypadnie przez oczka durszlaka.

Wodę z cukrem gotować na średnim ogniu w rondlu, nie mieszając . Za pomocą pędzla obmywać wnętrze ścianek rondla, żeby zapobiec krystalizacji cukru. Gdy płyn zgęstnieje i ściemnieje

i powstanie karmel, zdjąć rondel z ognia i dodać orzechy laskowe. Wymieszać i przełożyć masę

na blachę wyłożoną pergaminem, żeby ostygła. Zimny karmel połamać na kawałki i zmielić

za pomocą malaksera, żeby powstały chrupiące okruchy. Odstawić.



Mrożony mus nugatowy

Ucierać żółtka mikserem przez 5 minut, aż zrobią się jasne i puszyste. Na dużym ogniu zagotować wodę z 2/3 szklanki cukru. Po 7-9 minutach, gdy osiągnie temp. 130ºC, zdjąć z ognia i wlać

po ściance do miski z żółtkami, stale mieszając mikserem. Zwiększyć obroty i mieszać 3-4 min,

aż mieszanina dwukrotnie zwiększy objętość, będzie jasna i puszysta. Ostudzić. Śmietanę ubić i schłodzić. Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując 1/3 szklanki cukru. Zalać kandyzowane owoce sokiem ananasowym, żeby zmiękły. Zmieszać bitą śmietanę z jajeczną mieszaniną. Dodać pianę z białek. Wsypać pralinki i kandyzowane owoce, zamieszać. Przełożyć masę do wyłożonej plastykową folią prostokątnej formy o wymiarach 20cm x 25cm i wstawić na noc do zamrażalnika.

Przed podaniem zanurzyć formę na 10 sekund w gorącej wodzie. Pociągnąć za folię i wyjąć zawartość formy. Kroić na plastry i podawać na talerzykach. Można też nakładać mus do naczyń prosto z formy za pomocą łyżki do lodów.



©Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml



powrót

Podobne przepisy

(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Nektarynki w syropie żurawinowym z waniliową ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Hanna84

postów: 5

02.10.2012 09:46

CYTUJ

zrobiłam:) jest genialny i bardzo bardzo słodki:)))))))))

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.