Gary  Rhodes

Mrożony krem gruszkowy


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mrożony krem gruszkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g gruszek z puszki

4 żółtka

50 g miałkiego cukru

3 łyżki stołowe syropu z gruszek

3 łyżki stołowe likieru gruszkowego

200 ml kremówki

 

 

Przygotowanie:


Gruszki z puszki wyłóż na papierowy ręcznik kuchenny, żeby osuszyć owoce z syropu. Wrzuć do robota kuchennego i zmiksuj. Przelej do miski. Do drugiej miski wlej żółtka. Dodaj miałki cukier, 3 łyżki stołowe syropu z gruszek i tyle samo likieru gruszkowego. Żółtka utrzyj nad garnkiem z wrzącą wodą. Gdy powstanie gęsta i lekka kremowa masa, zdejmij miskę z garnka. Przelej do naczynia i nadal ubijaj w robocie kuchennym, bo masa musi wystygnąć. Trzepaczką ubij kremówkę na puszysto. Do purée z gruszek ostrożnie dołóż schłodzoną masę z żółtek i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj bitą śmietanę. Ostrożnie wymieszaj i wlej krem do jednej, dużej formy albo małych kokilek. Wierzch wygładź. Wstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny. Można go przechowywać przez kilka dni. Krem jest pyszny sam w sobie. Bardziej elegancko można go podać z wiśniami w kirszu, gotowanymi gruszkami i karmelowym tostem.

powrót

Podobne przepisy

Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Słodki jogurt z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.