Marieta  Marecka

Mrożony jogurt orzeszkowy z gorącymi bananami i jabłkami w korzennym miodzie


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 46

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g jogurtu greckiego

1,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych

szczypta soli do smaku

4 łyżki cukru pudru

250 ml śmietanki kremówki

 

Owoce:

1 banan

1 jabłko

łyżeczka cynamonu

1 kardamon

2 goździki

1 łyżka masła

5 łyżek miodu

 

Do podania:

Podprażone i pokrojone drobniej orzeszki, wiórki czekoladowe

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne, najlepiej schłodzić je przez 24h.
1 szklankę orzechów miksujemy na masło, doprawiamy je solą i odstawiamy.
Pozostałe ½ szklanki miksujemy na grubszy żwirek.
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, kremówkę, dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Na koniec mieszamy masę z „orzeszkowym” żwirkiem i wkładamy do zamrażarki.
Co 30 minut mieszamy całość, żeby masa miała jak najmniej kryształków lodu i po zamrożeniu nie była zbyt twarda, a puszysta. Mieszamy przez pierwsze 3-4 godziny mrożenia.
Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a banany na półplasterki.
Rozgrzewamy masło w rondelku lub na patelni, wrzucamy jabłka, kardamon i goździki i prażymy, aż owoce lekko zmiękną, dodajemy banana, cynamon i polewamy całość miodem. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje.
Nakładamy porcję gorących owoców, a na to porcję lodów arachidowych i podajemy od razu.

powrót

Podobne przepisy

Grube naleśniki z kremem czekoladowo-orzechowym
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Pascha polska
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Owoce w szampanie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.