Marieta  Marecka

Mrożony jogurt orzeszkowy z gorącymi bananami i jabłkami w korzennym miodzie


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 377

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g jogurtu greckiego

1,5 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych

szczypta soli do smaku

4 łyżki cukru pudru

250 ml śmietanki kremówki

 

Owoce:

1 banan

1 jabłko

łyżeczka cynamonu

1 kardamon

2 goździki

1 łyżka masła

5 łyżek miodu

 

Do podania:

Podprażone i pokrojone drobniej orzeszki, wiórki czekoladowe

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne, najlepiej schłodzić je przez 24h.
1 szklankę orzechów miksujemy na masło, doprawiamy je solą i odstawiamy.
Pozostałe ½ szklanki miksujemy na grubszy żwirek.
Do wysokiej miski wlewamy jogurt, kremówkę, dodajemy masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy, aż masa dobrze się połączy. Na koniec mieszamy masę z „orzeszkowym” żwirkiem i wkładamy do zamrażarki.
Co 30 minut mieszamy całość, żeby masa miała jak najmniej kryształków lodu i po zamrożeniu nie była zbyt twarda, a puszysta. Mieszamy przez pierwsze 3-4 godziny mrożenia.
Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, a banany na półplasterki.
Rozgrzewamy masło w rondelku lub na patelni, wrzucamy jabłka, kardamon i goździki i prażymy, aż owoce lekko zmiękną, dodajemy banana, cynamon i polewamy całość miodem. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje.
Nakładamy porcję gorących owoców, a na to porcję lodów arachidowych i podajemy od razu.

powrót

Podobne przepisy

(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.019) ananas z kolendrą
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Suflet czekoladowy
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.