Annabel  Langbein

Mozzarella z figami i prosciutto


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Mozzarella z figami i prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 gomółki mozzarelli po 150 gramów każda, porwane na kawałki

6 dużych lub 12 średnich dojrzałych fig, przekrojonych na pół

6 cienkich plastrów prosciutto lub szynki parmeńskie, porwanych na kawałki

odrobina dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia

odrobina vincotto lub polewy balsamicznej

2 garście listków bazylii

sól i mielony czarny pieprz, do smaku

 

Grzanki (opcjonalnie):

1 ciabatta lub inny rustykalny chleb, podarty na kawałki

½ szklanki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia

sól w płatkach, do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C z termoobiegiem, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki ciabatty rozłóż w pojedynczej warstwie na przygotowanej blasze, skrop oliwą i posyp solą. Piecz na rumiano – mają być bardzo chrupiące (około 30 minut). Przechowuj w hermetycznym pojemniku do dwóch tygodni. Jeśli stracą świeżość, można je podpiec w 160°C przez 10 minut.

Mozzarellę, figi i prosciutto ułóż na półmisku lub talerzach. Skrop oliwą i vincotto lub polewą balsamiczną. Ozdób listkami bazylii, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzanki.

powrót

Podobne przepisy

Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smażony ser kozi z salsą z pomidorów i bazylii
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.