Nigel Slater

Mouttabal


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Mouttabal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 średnie bakłażany

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki tahiny (pasty sezamowej)

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Upiecz bakłażany w całości w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż będą miękkie. Pozwól im nieco ostygnąć. Gdy da się je wziąć do ręki, przekrój bakłażany na połówki i wybierz miąższ do miski. Zalej go sokiem z cytryny, żeby nie ciemniał. Dodaj tahinę, czosnek, oliwę oraz sól i rozgnieć dokładnie widelcem albo zmiksuj w malakserze.

powrót

Podobne przepisy

Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Baba ghanoush
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna
Sos butterscotch
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.