Kylie Kwong

Mostek na czerwono z karmelizowanymi cebulkami i chili


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Mostek na czerwono z karmelizowanymi cebulkami i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg mostku

wywar do duszenia na czerwono (patrz: osobny przepis)

2 średnie dojrzałe pomidory

½ łyżeczki cukru

1 ½ łyżki soku z limonki

1 łyżka soli morskiej

6 małych listków sałaty lodowej

szczypta pieprzu seczuańskiego

1 duże chili

posiekane

 

 

Przygotowanie:


Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 minut na wolnym ogniu, następnie odlać wodę. Opłukać mięso pod zimną wodą, odsączyć. W dużym garnku doprowadzić wywar do wrzenia. Włożyć mięso, tak, aby było całkowicie zanurzone w płynie. Gotować na małym ogniu przez dwie godziny, aż mięso stanie się miękkie. Zdjąć szumowiny w razie potrzeby. Po dwóch godzinach zdjąć z płyty, odstawić. Pomidory pokroić w cząstki i wymieszać w misce z cukrem, sokiem z limonki i solą. Wstawić na pół godziny do lodówki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.