Sophie Grigson

Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Morszczuk z melisą clarissy dickson-wright
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składnik główny

1 morszczuk w całości, wypatroszony I oczyszczony



Nadzienie

5 szalotek

masło

10 obranych krewetek tygrysich

10 całych liści melisy

5 łodyg melisy z liśćmi



Przygotowanie

Szalotki posiekać i delikatnie podsmażyć na maśle do miękkości. Krewetki przekroić na pół i dodać

do szalotek. Po ok.5 min smażenia dodać całe liście melisy, zdjąć patelnię z ognia i wymieszać składniki.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Natrzeć morszczuka oliwą, solą i pieprzem. Nadzienie odsączyć (nie pozbywać się płynu),włożyć

do jamy brzusznej i ułożyć rybę w brytfance na łodygach melisy. Polać rybę sosem z nadzienia

i wstawić na 20 minut do piekarnika.



Sos wiejski do morszczuka z melisą

3 szalotki

masło

garść posiekanych liści melisy

żółtka z 3 jaj na twardo

1 garść posiekanych liści natki pietruszki

1 łyżeczka musztardy

6 owoców kaparów

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka oliwy



Przygotowanie

Podsmażyć szalotki z melisą na maśle. Zgnieść żółtka w moździerzu, dodać natkę i rozetrzeć ją tłuczkiem, żeby puściła sok. Dodać musztardę i drobno posiekane owoce kaparów oraz wlać ocet winny i oliwę.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Zupa z karpia z rodzynkami
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Burgery rybne z sałatą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Śledź w śmietanie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.