Anna Olson

Morelowa tarta linzer


Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Morelowa tarta linzer
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Nadzienie

2 szklanki umytych, przekrojonych na połówki moreli bez pestek

2/3 szklanki dżemu morelowego

¼ szklanki cukru

starta skórka z jednej pomarańczy



Ugotować wszystkie składniki w dużym rondlu, aż morele zmiękną zdjąć z ognia, zmielić na puree

i odstawić do całkowitego wystygnięcia.



Ciasto na tartę

3 jajka ugotowane na twardo

1 ¼ kostki miękkiego masła

½ szklanki cukru-pudru

ekstrakt waniliowy

½ łyżki rumu

½ szklanki lekko prażonych zmielonych orzechów laskowych

¾ łyżeczki soli

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

2 ¼ szklanki mąki uniwersalnej

1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody



Przygotowanie:

Wyjąć żółtka z jajek na twardo i przetrzeć przez sitko. Odstawić. Utrzeć masło i cukier-puder na gładką, puszystą masę. Dodać kilka kropli ekstraktu waniliowego i rum, zamieszać. Dodać orzechy i przetarte żółtka, wymieszać składniki. Przesiać sól, mąkę i proszek do pieczenia i dodać do maślanej masy. Mieszać, aż składniki się połączą – ciasto będzie dosyć miękkie. Podzielić ciasto na dwie porcje, zawinąć w folię formując dyski i włożyć na 2 godziny do lodówki, żeby stwardniało. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować jedną porcję ciasta na grubość 2cm. Położyć na cieście spód od tortownicy, w której będzie się później piekła tarta i za pomocą noża wyciąć z ciasta koło. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Podważając i podpierając koło z ciasta spodem od tortownicy, przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć morelowe nadzienie. W drugim kole z ciasta wyciąć 8 otworów (np. za pomocą pudełka po filmie fotograficznym), pomiędzy tymi otworami, używając innego narzędzia, wyciąć otwory o centymetrowej średnicy. Posmarować wierzch ciasta (z otworami) jajkiem roztrzepanym z wodą i delikatnie przełożyć go na warstwę morelowego musu. Ciasno otoczyć ciasto brzegiem tortownicy, żeby zachowało kształt. Piec przez 25-40 minut, aż wierzch tarty stanie się złotobrązowy. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia i podawać w porcjach.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szarlotka sypana
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tarta czekoladowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marcepanki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.