Anna Olson

Morele zapiekane w syropie z wanilią


Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Morele zapiekane w syropie z wanilią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 świeżych moreli

3 łyżki stopionego masła

¼ szklanki + 2 łyżki cukru

¼ szklanki miodu

2 łyżki soku z cytryny

2 laski wanilii

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Włożyć morele do miski, zalać stopionym masłem i dodać 2 łyżki cukru, wymieszać. Przełożyć morele do żaroodpornego naczynia. W małym rondlu zmieszać pozostały cukier, miód i sok z cytryny. Dodać miąższ z wnętrza dwóch lasek wanilii. Puste strąki także włożyć do rondla, dla aromatu. Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zalać morele syropem i zapiekać przez 20-25 minut, co jakiś czas delikatnie polewając morele syropem. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding czekoladowo - pomarańczowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.