Antony Worrall Thompson

Morele w sosie z kardamonem


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Morele w sosie z kardamonem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g suszonych moreli

1,2 l wody

115 g cukru

1 łyżka miodu

½ łyżki wody z kwiatu pomarańczowego

6 ziaren kardamonu

2 łyżeczki soku z cytryny

300 ml greckiego jogurtu

prażone migdały

płatki róży

płynny miód

ew. ziarenka granatu

 

 

Przygotowanie:


Morele zalać wodą i odstawić do namoczenia na całą noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C.
Przelać do naczynia żaroodpornego, dodać cukier, miód, rozkruszony kardamon, sok z cytryny i wodę z kwiatu pomarańczowego. Wymieszać. Przykryć mokrym pergaminem, doprowadzić do wrzenia i wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Rozłożyć morele na talerzyki i dodać porcje jogurtu. Skropić sosem spod moreli i miodem, posypać migdałami i płatkami migdałowymi, ew. ziarenkami granatu.

powrót

Podobne przepisy

Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.