Ruth  Rogers

Monte bianco


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Monte bianco
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg świeżych kasztanów w łupinach

2 laski wanilii

przekrojone wzdłuż na połówki

100 g cukru

1 litr mleka

kawałek gorzkiej czekolady do starcia

500 g gęstej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Ponacinaj kasztany od spodu na krzyż, zalej w garnku zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez kwadrans. Odstaw, żeby przestygły i obierz z łupin, kiedy będą jeszcze dość gorące. Włóż je do rondla z laskami wanilii oraz 100 g cukru i zalej mlekiem. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 25 min. Przełóż kasztany do dużego gęstego sita i przetrzyj drewnianą łyżką do miski. Dodaj do nich 3 łyżki mleka, w którym się gotowały, wymieszaj na gładką pastę i przełóż do rękawa cukierniczego albo plastikowego woreczka z odciętym rogiem. Na duży talerz nałóż śmietanę. Wyciśnij na nią krem ozdobnym wężykiem, tworząc „białą górę”, czyli Monte Bianco. Oprósz ją wiórkami czekoladowymi.

powrót

Podobne przepisy

Galaretka kir royal
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.