Nadia G.

Mokka z włoskimi faworkami chiacchere


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Mokka z włoskimi faworkami chiacchere
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Włoskie faworki chiacchere;

1½ szklanki mąki

2 czubate łyżki cukru trzcinowego

2 jajka

2 łyżki stopionego masła

2 łyżki calvadosu

olej arachidowy albo rzepakowy do głębokiego smażenia

cukier puder, do oprószenia



Mokka:

2 łyżki dobrego kakao do picia

2 łyżki brązowego cukru

1 szklanka mleka

espresso

szczypta pieprzu kajeńskiego



Chiacchere:

W dużej misce połącz mąkę z cukrem. Pośrodku zrób dołek i wbij do niego jajka, wlej masło i calvados. Wymieszaj wszystko widelcem poczynając od jajek, zagarniając coraz więcej sypkich składników, aż otrzymasz gęste ciasto. Dosyp nieco mąki, gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie. Uformuj z ciasta kulę, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość około 4 mm. Pokrój placek radełkiem na wstążki o szerokości około 2,5 cm. Delikatnie spleć wstążki w formę luźnych węzłów. Rozgrzej olej arachidowy w rondlu, aż osiągnie temperaturę 190 stopni C. Smaż faworki w oleju, aż się zezłocą. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na metalową kratkę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Oprósz faworki cukrem pudrem.



Mokka:

Zaparz mocne espresso. Połącz w słoiku sproszkowane kakao, cukier trzcinowy oraz ½ szklanki mleka, zakręć i wstrząsaj, aż cukier się rozpuści. Przelej otrzymaną czekoladę do rondla, dodaj pozostałe ½ szklanki mleka i wymieszaj. Podgrzej czekoladę na średnim ogniu. Gdy zacznie parować, przykryj rondel i zdejmij z ognia. Sporządź filiżankę mokki, mieszając równe objętości espresso i pitnej czekolady. Oprósz szczyptą cynamonu i pieprzu kajeńskiego.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Ananasy z cukrem trzcinowym, sokiem i liśćmi z limonki o aromacie trawy cytrynowej
Przepis z programu Spalony? (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Bliny z twarogiem i musem malinowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Sikarni – jogurtowy deser z pistacjami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.