Mochi z fioletowych ziemniaków

Mochi z fioletowych ziemniaków
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 2-3 fioletowe ziemniaki z Okinawy (można użyć batatów lub bananów) albo 140 g płatków z fioletowych ziemniaków
  • 300 g mąki ryżowej
  • 120 g cukru
  • 8-10 liści alpiny zwyczajnej (może być pandan, bambus, lotos albo liście bambusa)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i włóż je do zimnej wody. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj ziemniaki przez 10-15 minut, aż zmiękną. Osącz je porządnie i przeciśnij przez drobne sito, aby pozbyć się grudek. Powinny z tego wyjść 2 szklanki puree. Jeśli masz więcej lub mniej, dopasuj ilość pozostałych składników.

Wymieszaj puree ziemniaczane z mąką ryżową i cukrem i zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i miękkie. W razie konieczności dolej wodę, żeby uzyskać właściwą konsystencję.

Połóż ¼ szklanki ciasta na świeżym liściu alpiny, owiń szczelnie i zabezpiecz sznurkiem albo gumką.

Gotuj paczuszki na parze przez 15-20 minut i podawaj albo ciepłe albo o temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA