Sophie Grigson

Młode cukinie w chlebie


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Młode cukinie w chlebie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 nieduży okrągły bochenek chleba (½ kg)

1 szalotka pokrojona w cienkie piórka

oliwa

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

1 płaska łyżeczka kurkumy

2 płaskie łyżki mąki

½ szklanki mleka

2 liście laurowe

świeżo mielony pieprz

200 g miękkiego aromatycznego owczego sera (np. spenwood)

startego

4 bardzo młode cienkie cukinie

przekrojone wzdłuż na cztery części

2 liście bazylii

 

 

Przygotowanie:


Wlej do rondla tyle oliwy, żeby przykryła dno. Rozgrzej ją i podsmaż szalotkę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i kurkumę. Wsyp mąkę mieszając, żeby nie zbiła się w grudki, dolej mleka i gotuj sos na małym ogniu, aż się zagęści. Dodaj liście laurowe, dużą szczyptę pieprzu i starty ser. Mieszaj, aż ser się stopi, a sos zrobi się gładki i aksamitny. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Odetnij szczyt bochenka chleba, wydrąż i posmaruj wewnątrz masłem. Przykryj tę chlebową miskę odciętym wieczkiem ze skórki i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, żeby skórka zrobiła się chrupiąca.
Zagotuj wodę na dnie garnka i wrzuć przekrojone cukinie na 2 minuty, aż się zeszklą, a miąższ zrobi się zielonkawy. Wtedy natychmiast odławiaj. Wlej sos do wydrążonego bochenka i zatknij w nim cukinie. Dodaj liście bazylii, oprósz pieprzem i pokrop oliwą. Przykryj chlebowym wieczkiem.
Danie można podać z duszoną albo kiszoną czerwoną kapustą, potrawką z leśnych grzybów albo z kiełbaskami.

powrót

Podobne przepisy

Warzywa po marokańsku
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Kotleciki z cukinii i fety
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Ratatouille
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.