Mleczny deser

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Mleczny deser
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Syrop

4 szklanki cukru

sok z połowy cytryny

kilka kawałków cynamonu

1 litr mleka

szklanka skrobi kukurydzianej

3 jajka, roztrzepane

1 szklanka cukru

½ szklanki wody różanej (ew. wody pomarańczowej)

1 porcja ciasta filo

olej do smarowania ciasta





Przygotowanie

Przygotuj syrop. Wrzuć wszystkie składniki do rondla, dodaj 2 szklanki wody, wstaw na mały ogień i gotuj przez 10 minut. Wyjmij cynamon i odstaw, żeby ostygł. Taki syrop można przelać do słoika i przechowywać w lodówce nawet 2 miesiące. Podgrzej mleko, nie doprowadzaj go do wrzenia.

Wymieszaj jajka ze skrobią kukurydzianą. Do powstałej masy dodaj trochę ciepłego mleka, cały czas mieszając. Dodaj więcej mleka, znów mieszając i dopiero taką płynną masę wlej do mleka, znów cały czas mieszając. Dodaj cukier i wymieszaj starannie, żeby się rozpuścił. Dodaj wodę różaną, lub pomarańczową i gotuj dalej, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok. Wyłóż warstwę ciasta filo na blachę, posmaruj ją olejem. Nałóż w ten sposób 6 warstw. Przelej nadzienie na ciasto, rozprowadź je równomiernie. Przykryj nadzienie kolejnymi 6 warstwami ciasta filo. Pamiętaj, żeby każdą warstwę hojnie smarować olejem. Ponakłuwaj ciasto we wzór rombów.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C na jakieś 40 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe. Pod koniec pieczenia możesz trochę zwiększyć temperaturę. Po wyjęciu z piekarnika obficie polej ciasto zimnym syropem. Odstaw je na chwilę, żeby ostygło, a następnie wstaw do lodówki. Podawaj na zimno.



© Tonia Buxton

powrót

Podobne przepisy

Krem kawowy z kardamonem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka hibiskusowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.