Gary  Rhodes

Miszmasz powoli duszonych mięs


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

Miszmasz powoli duszonych mięs
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg mostka wołowego

1 golonka z przedniej nogi albo szynka wieprzowa

1 kg udźca jagnięcego

2-3 cebule w ćwiartkach

8 ziaren czarnego pieprzu

5 obranych ząbków czosnku

3 gałązki świeżego tymianku

skórka z ½ pomarańczy

3 świeże liście laurowe

woda

sól i pieprz

olej (do smażenia)

6 marchwi

6 dużych

obranych ziemniaków

6 rzep

1 kapusta włoska podzielona na ćwiartki (głąb pozostawiony)

masło (do polewania i smarowania)

2 kieliszki czerwonego wina

25-50g masła (do sosu)

nieco posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik. Mostek, jeśli jest zasolony, trzeba całą dobę moczyć w wodzie, pozostawiając w lodówce. Następnie włóż mięso do garnka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Potem trzeba je opłukać pod zimną wodą. Włóż wołowinę do dużego garnka tak, aby woda ledwie zakrywała mięso. Dorzuć cebule w ćwiartkach, kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki świeżego tymianku. Skórkę z połowy pomarańczy i kilka świeżych liści laurowych. Poczekaj, aż woda zawrze. Przykryj garnek i wstaw do piekarnika na 30 minut. Porcje wieprzowiny i jagnięciny zwiąż grubą nicą. Dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej olej. Podsmaż mięso ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Przełóż do garnka. Udziec postaw, żeby nie był zanurzony w wodzie. Wstaw na 2 godziny do piekarnika, nie przykrywając pokrywką. Wyjmij garnek z piekarnika, do wywaru dołóż obraną marchew i ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i kwadrans do dwóch godzin. Kapustę i rzepy ugotuj w osolonym wrzątku. Gdy zmiękną, wrzuć je do wody z lodem. Potem ułóż na talerzu, polej roztopionym masłem. Dopraw solą i pieprzem, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki. Przed podaniem podgrzej w mikrofalówce albo na parze.
Z wywaru wyjmij ugotowane ziemniaki. Ułóż je na posmarowanej masłem blasze. Z wierzchu posmaruj je roztopionym masłem i posyp solą. Wstaw pod średnio rozgrzany grill, żeby wyglądały na pieczone i nabrały chrupkości. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno postać przez kilka minut w gorącym wywarze. Część wywaru, w którym dusiło się mięso, przelej do rondla i odparuj połowę płynu.
Do rondelka wlej 1-2 kieliszki czerwonego wina, odparuj i dodaj trochę płynu do odparowanego wywaru. Dorzuć 25-50g masła, żeby stał się aksamitny. Rozetrzyj. Dorzuć natkę.
Część wywaru odparuj, żeby przypominał miód. Z wywaru wyjmij wieprzowinę. Przetnij nici. Ułóż na półmisku. Dołóż wołowinę i jagnięcinę, usuwając nici. Posmaruj ją odparowanym wywarem, przypominającym gęstością miód. Wołowinę polej wywarem, którego aromat wzbogaciłeś czerwonym winem.
Na drugim półmisku ułóż warzywa: podgrzaną kapustę i rzepę, gorącą marchew z wywaru i opieczone ziemniaki. Posyp natką. Podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak w stylu trynidadzkim
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.