Misiowa babka

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Misiowa babka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciemna masa:

20 g masła

20 g cukru pudru

20 g mąki

1 łyżeczka wody

1 łyżeczka kakao



Jasna masa:

4 jajka

15 dag cukru

15 dag mąki

pół szklanki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Przygotowanie:

Masa ciemna: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy wodę, mąkę i kakao, miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do woreczka, w którym obcinamy końcówkę rogu i wyciskamy tę masę na foremkę w kształcie misia w miejscu uszu, noska, oczek, i łapek. Masa jasna: ubijamy białka, dodajemy cukier i dalej ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy kolejno żółtka, następnie olej i na końcu mąkę z proszkiem. Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp 180 stopni C. Rada: jak wyciśniemy już ciemną masę do foremki, warto włożyć ją do lodówki, by masa się nie rozpłynęła. Wyjmujemy ją z lodówki jak będziemy mieć już gotowe ciasto jasne.



Katarzyna Stellmach

powrót

Podobne przepisy

Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik ziemniaczany z owocami cedru
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.